Raleigh-Carlton

In 1898 al werd Carlton Cycles opgericht In het plaatsje Carlton-in-Lindrick, in Nottinghamshire Engeland. In 1934 verkaste het bedrijf naar het dichtbijgelegen Worksop. In 1960 werd de goedlopende fietsfabriek overgenoment door The Raleigh Bicycle Company, en tot de begin jaren '80  bleef ook Raleigh fietsen produceren onder de naam Carlton.

Het was met het merk Carlton nooit gelukt om ook voet aan de grond te krijgen in de USA, met name door een mislukte rebranding. Maar door het merk als Raleigh-Carlton opnieuw in de markt te zetten, en gebruik te maken van het Amerikaanse dealernetwerk van Raleigh, werd de oversteek eind jaren '60 toch succesvol. Het 'nieuwe' fietsenmerk was te herkennen aan een Raleigh logo en een Carlton-badges op het frame.

Dit Raleigh-rode exemplaar is dus, als we op de decals af gaan, een exemplaar voor de Amerikaanse markt geweest. Verder is er weinig van dit exemplaar bekend, het framenummer is vrijwel onleesbaar. De fabriek in Worksop werd in mei 1981 gesloten, dus het frame zou van daarvoor moeten zijn. In 1984 was  LOOK het eerste merk dat met een klikpedaal op de markt kwam, de pedalen van het Amerikaanse merk Exus (tegenwoordig Exustar) werden pas vanaf 1993 geproduceerd. De E-12 pedalen en 'E-12 Clip-in' bestikkering op de achtervork lijken dan ook later te zijn toegevoegd.

Ook het stuur is een vreemde eend in de bijt. De stuurpen is zonder twijfel van Raleigh zelf, op het stuur is geen bepaald merk te ontdekken. Het is voorzien van een dikke schuimpadding in plaats van stuurlint, waarschijnlijk een voorkeur van een eerdere eigenaar. Je zou denken dat deze fiets een prima kandidaat is voor een mooie kasseienrit.

De Raleigh Carlton heeft een enthousiaste nieuwe eigenaar, je kunt hem zo maar tegenkomen in de retrowijk Rotterdam Overschie of andere wegen rond Rotterdam.

Frame: Carlton Raleigh
Framehoogte: 60 cm
Wielen: Rigida AL 1320, 36 spaaks (70-er jaren)
Stuurpen: Raleigh
Remmen: Weinman
Voorderailleur: Suntour 7
Achterderailleur: Suntour VX
Crankstel: Solida
Voorbladen: 52/42
Achtercassette: 14/16/18/20/22
Zadel: Rolls San Marco
Banden: Aan vervanging toe

Je winkelwagen is leeg.