Welkom bij Cyclostyle
Dé online fietskado-winkel

Voor originele en bijzondere fietskado's voor wielerliefhebbers en fietsenthousiastelingen Voor specifieke vragen, neem gerust contact op.

In 1898 al werd Carlton Cycles opgericht In het plaatsje Carlton-in-Lindrick, in Nottinghamshire Engeland. In 1934 verkaste het bedrijf naar het dichtbijgelegen Worksop. In 1960 werd de goedlopende fietsfabriek overgenoment door The Raleigh Bicycle Company, en tot de begin jaren '80  bleef ook Raleigh fietsen produceren onder de naam Carlton.

Het was met het merk Carlton nooit gelukt om ook voet aan de grond te krijgen in de USA, met name door een mislukte rebranding. Maar door het merk als Raleigh-Carlton opnieuw in de markt te zetten, en gebruik te maken van het Amerikaanse dealernetwerk van Raleigh, werd de oversteek eind jaren '60 toch succesvol. Het 'nieuwe' fietsenmerk was te herkennen aan een Raleigh logo en een Carlton-badges op het frame.

Dit Raleigh-rode exemplaar is dus, als we op de decals af gaan, een exemplaar voor de Amerikaanse markt geweest. Verder is er weinig van dit exemplaar bekend, het framenummer is vrijwel onleesbaar. De fabriek in Worksop werd in mei 1981 gesloten, dus het frame zou van daarvoor moeten zijn. In 1984 was  LOOK het eerste merk dat met een klikpedaal op de markt kwam, de pedalen van het Amerikaanse merk Exus (tegenwoordig Exustar) werden pas vanaf 1993 geproduceerd. De E-12 pedalen en 'E-12 Clip-in' bestikkering op de achtervork lijken dan ook later te zijn toegevoegd.

Ook het stuur is een vreemde eend in de bijt. De stuurpen is zonder twijfel van Raleigh zelf, op het stuur is geen bepaald merk te ontdekken. Het is voorzien van een dikke schuimpadding in plaats van stuurlint, waarschijnlijk een voorkeur van een eerdere eigenaar. Je zou denken dat deze fiets een prima kandidaat is voor een mooie kasseienrit.

De Raleigh Carlton heeft een enthousiaste nieuwe eigenaar, je kunt hem zo maar tegenkomen in de retrowijk Rotterdam Overschie of andere wegen rond Rotterdam.

Frame: Carlton Raleigh
Framehoogte: 60 cm
Wielen: Rigida AL 1320, 36 spaaks (70-er jaren)
Stuurpen: Raleigh
Remmen: Weinman
Voorderailleur: Suntour 7
Achterderailleur: Suntour VX
Crankstel: Solida
Voorbladen: 52/42
Achtercassette: 14/16/18/20/22
Zadel: Rolls San Marco
Banden: Aan vervanging toe


In 1982 bestond Peugeot als fietsenmerk 100 jaar. Dat werd onder andere gevierd met een Centennial Edition, de Peugeot PH12. Het model was voorzien van een fraaie Simplex groep en viel vooral op door de in het model verwerkte aerodynamica, een fraaie representatie van de aerobike-boom uit het begin van de jaren tachtig. Aerodynamisch gevormde buizen, kabels onder het stuurlint en door het frame, shifters achter de buis in plaats van aan de zijkant en ovale buizen en zelfs een aerodynamisch vormgegeven bidon. Een fraai metalen centennial schildje siert het stuurhuis.

De Peugeot PH12 duikt ook op in de Ventoux, de film naar het boek van Bert Wagendorp die zich voor een deel in 1982 afspeelt. In het boek komt de Peugeot niet voor, maar in de film is het de onfortuinlijke Peter die de beklimming op deze fiets volbrengt.

 

De Peugeot PH12 heeft inmiddels zijn plek gevonden en wellicht weer de Ventoux bedwingen.

 

 

PeugeotPH12 cataloguspaginaFrame: Peugeot Carbolite 103
Vork: Verchroomde racevork
Versnellingen: 2x6 (12-speed)
Crankstel: Sakae Custom 52/42
Cassette: 14/15/17/19/21/24
Achterderailleur: Simplex SX 660
Voorderailleur: Simplex SJA 222 CX
Remmen: CLB competition
Pedalen: Ofmega met Cristophe toeclips
Stuurpen: Aerodynamische aluminium pen, geanodiseerd
Stuur: Aluminium racebocht
Zadel: Tecno Turbo Torino
Framehoogte: 57 cm
Gewicht: 10,8 kg (gegevens fabrikant)
Kleur: Parelmoer wit
Wielen: Mavic Module E velgen
Banden: Michelin A1 700x20C


De Union Rini Wagtmans, met haar door Gianni Motta gebouwde frames, was eind jaren 70 en begin jaren 80 de teamfiets van de Union wielerploeg en daarmee het high-end model van deze Nederlandse fietsenfabrikant. Hoewel dit model wat prijs betreft heel toegankelijk was voor de gemiddelde wielerrecreant voerde Union ook nog twee modellen voor de 'lagere- en middenklasse', de Sakai en de Sapporo. Deze modellen zijn opgebouwd met Japanse frames van Miki, dat verklaart ook de naamgeving. De Olympische ringen op het frame refereren aan de Olympische Winterspelen die in 1972 in Sapporo werden gehouden.

De frames van Miki staan bekend als uitstekende frames, voorzien van prima lakwerk en chroom, maar werden niet als heel spannend ervaren in vergelijking met de Italiaanse 'sportmachines' van Motta. Maar de Mika-frames hebben over de jaren een voordeel, ze roesten bij lange na niet zo als de Italiaanse raspaardjes. Deze Sapporo is opgebouwd met een Shimano Arabesque 600 groep is dat maakt het tot een stijlvolle retrofiets waarmee je de show steelt.

De Union Sapporo heeft inmiddels zijn plek gevonden en gaat op avontuur in Spaanse retrotochten.

 

 

Frame: Miki High Tensile Steel Tubing
Versnellingen: 2x6 (12-speed)
Voorbladen: 52/46
Casette: 14/16/18/20/21/24
Groep: Shimano 600 Arabesque
Stuurpen: 3ttt Union-gegraveerd
Stuur: 3ttt Grand Prix
Velgen: Wolber Super Champion
Banden: Wolber Rallye 23
Zadel: Selle Italia Superporfessional
Framehoogte: 58 cm
Gewicht: 10,3 kg (gegevens fabrikant)
Kleur: Parelmoer beige (gegevens fabrikant)


tour 1980 podium op de fietsAl in 1882 begeeft het Franse automerk Peugeot zich op de fietsenmarkt, in de vroeg jaren 1900 stapt het merk in de sponsoring van een wielerploeg. In 1976 werd Esso co-sponsor, en de ploeg droeg tot en met 1981 de naam Peugeot-Esso-Michelin. In 1977 won Thévenet voor de tweede keer de Ronde van Frankrijk, de tiende Tourwinst voor Peugeot maar tevens ook de laatste. Bernard Thévenet vertrok in 1979 bij Peugeot voor een spaans avontuur. De nieuwe Kopman voor de Tour was Hennie Kuiper, die in 1975 de wereldtitel wist te pakken en in het eindklassement van de Tour van '77 tweede werd achter Thévenet. In 1979 eindigde Hennie als vierde in de Tour de France. In de door TI Raleigh gedomineerde en voor Nederland zeer succesvolle editie van 1980 was hij de tweede Nederlander op het podium van de Tour, hij werd tweede op 6'55" achter Joop Zoetemelk (TI Raleigh 1980).

De teamfiets in 1980 was de zilvergrijze Peugeot PY 10, een fabrieksfiets waar bijna alle renners op reden. De teamfietsen hadden eenzelfde Reynolds 531 frame als deze lichtgele Peugeot PY 10 Super Compétition en verschilden met name in de afmontage. De teamfiets was voorzien van een goud geanodiseerde Simplex groep, maar de Spidel afmontage van deze stijlvolle uitvoering mag er zeker ook zijn. Spidel was een meta-merk in de late jaren 70 en vroege jaren 80, in het leven geroepen door onder andere Stronglight en Simplex om klanten die richting Shimano gingen of al langere tijd Campagnolo gebruikten een high-end alternatief te bieden.

De fiets heeft een plek gevonden bij een verzamelaar in België, en toert weer volop over Vlaamse en Walloonse wegen.

Peugeot PY10LV 1980 

Frame: Reynolds 531 5/10 extra licht
Framenummer: PY10LC60 / 525008
Framehoogte: 59 xm
Headset: Spidel Stronglight S7, 25x1
Crank: Spidel Stronglight 106
Voorbladen: 52/45
Bottom Bracket: Stronglight, Frans 35x1, stalen as 118 mm
Pedalen: Spidel Maillard 700 16x9 (France 2 79)
Toeclips: Christophe Special
Derailleurs: AV Spidel Simplex SLJA522, AR Spidel Simplex SLJA5500CP
Remgrepen: Simplex SLJ
Ketting: Sedis
Cassette: Maillard 700 21/19/17/15/14/13
Hubs: Spidel Maillard 700, 35x1, verchroomde spaken
Remmen: Spidel MAFAC LS2, behandelt Spidel MAFAC Race 2000
Velgen: Mavic MA2 SBP, Spidel naaf
Banden: Specialized Transition A
Stuur: Stem Philippe, Philippe hanger Tour de France
Zadelpen: Spidel Simplex SJ4164, 26,6 mm
Zadel: Selle Italia Turbo 1980 (Bernard Hinault)

 


raleigh gent wevelgem(Foto beschikbaar gesteld door Cor Vos ©) 

Wie een kind is van de jaren '70 en '80, of ouders heeft die in deze periode fervent wielervolgers waren, die kent TI-Raleigh, de ploeg van Peter Post. De TI-Raleigh ploeg bestond van 1974 tot 1983, met in het topjaar 1980 onder andere Jan Raas die de Amstel Gold Race wint, Johan van der Velde die de Dauphiné Libéré op zijn naam schrijft, en maar liefst 11 etappezeges in de Tour de France. Het onbetwiste hoogtepunt was ongetwijfeld het winnen van die Tour de France door Joop Zoetemelk.

Deze Raleigh Teamfiets komt uit dat bijzondere jaar. De fiets is afgemonteerd met de Campagnolo Nuevo Record groep, eveneens uit die tijd. Om de zwarte Mavic GP 4 velgen liggen nog Wolber tubes die de tekenen des tijds wel tonen, maar waarmee nog steeds gereden kan worden. De bekende goudkleurige ketting ligt mooi strak om de 54/42 en de 6-speed cassette. Het Reynolds 531 frame werd in die tijd door veel fietsfabrikanten gebruikt, onder andere voor de professionele fietsen van de wielerploegen Gitane, Peugeot, Motobecane en dus ook het Britse Raleigh.

Het zadel is van Rolls, een merk dat in het profpeloton veel werd gebruikt vanwege het uitstekende zitcomfort. Dat het zadel vandaag de dag nog steeds nieuw verkrijgbaar is zegt veel. De bidon die je ziet op de foto's is niet de originele bidon die door de ploeg werd gebruikt, maar is wel NOS, New Old Stock, een nooit gebruikt origineel exemplaar uit begin jaren 80.

De fiets staat inmiddels te pronken in een brabants kantoor.

Het pakket zou ook bij bedrijven met een wielerhart een mooie en opvallende opstelling kunnen zijn in bijvoorbeeld een ontvangstruimte.

Raleigh Team [VERKOCHT]
De basis van het pakket is de Raleigh 1980 Teamfiets, in oude glorie hersteld door wielerboekenauteur John van Ierland (De speer van Rijsbergen, Kasseien, De jongens Van Katwijk, Der Rudy, De Rooie etc.). John heeft de Raleigh opgebouwd om het model waarop Zoetemelk in 1980 de Tour won zo dicht mogelijk te benaderen. Het framenummer is WB 0005174, wat wil zeggen dat het frame is gebouwd in februari 1980 in de fabriek van Carlton Cycles in Worksop (GB), ruim een jaar voordat de fabriek door moederbedrijf TI Raleigh werd gesloten. De fiets is opgebouwd uit Reynolds 531 buizen en prachtig afgemonteerd met Campagnolo Nuovo (super record). De bidon is dan weliswaar geen originele teambidon, maar het is wel een originele Raleigh NOS retro bidon. Framemaat 57 cm.

Raleigh winkelstandaard [VERKOCHT]
Een Raliegh kan mooi worden gepresenteerd op de Raleigh winkelstandaard met verlichting.

Raleigh Junior [VERKOCHT]
Naar aanleiding van de successen van de ploeg Post werd in 1981 ook een Raleigh junior fiets in de bekende teamkleuren gefabriceerd, de 'Europa'. Het bijbheorende pompje is in de loop der tijd verloren gegaan, maar dit juniormodel is een mooi exemplaar voor de verzamelaar van Raleigh memorabilia.

Raleigh Creda shirt [VERKOCHT]
In 1978 werd Gerrie Kneteman wereldkampioen op de weg voor de Raleigh ploeg, een jaar later nam Jan Raas de titel van hem over rijdend voor dezelfde ploeg. En wie wereldkampioen is geweest mag de bekende regenboogstrepen tijdens het verdere carriereverloop blijven dragen, meestal subtiel verwerkt in mouwtjes en kraag. Dus ook toen beide mannen in 1980 en '81 voor Raleigh Creda reden was hun status als voormalig wereldkampioen aan de shirts af te lezen. Het label is er uit, maar het Raleigh Creda shirt in het pakket kan zo maar van Raas of De Kneet zijn geweest.

En verder:

  • Lichtbak Raleigh / BSA (prijs: € 200,-)
  • Singeltje De ploeg van Post - Wie zijn de vedettes (€ 15,-)
  • Singeltje Jean Keulen - Jopie Jopie Jee (met handtekening Joop Zoetemelk) (€ 15,-)
  • Joop Zoetmelk herinneringsmunt Tour de France 1980 [VERKOCHT]
  • Bouwdoos Raleigh Team 1981 [VERKOCHT]
  • Bordspel Homas Tour (€ 35,-)
  • Fotokaarten Raleigh Campagnolo Gerrie Knetemann, Jan Raas en Leo van Vliet (€ 15,-)
  • Oliekannetje Raleigh Industries Nottingham (Complimentary bij winkelstandaard)

  • Boek 'De bende van Peter Post' [VERKOCHT]
  • Extra wielset Mavic GP4 (Campagnolo Record naven) [VERKOCHT]
  • Rolbanner Cyclostyle Raleigh Team 1980 (met handtekening Joop Zoetemelk) [NIET MEER BESCHIKBAAR]

 


Geen sport kent zo veel verhalen als het wielrennen. Het is dan ook een sport die zich over het algemeen afspeelt buiten de deuren van een stadion of sporthal. De renners krijgen te maken met de invloeden van het weer, de weg die nooit hetzelfde is, een landschap dat aan ze voorbijtrekt, publiek dat hen kan aanraken en een peloton vol karakters. Wielrennen is als het leven, een bundel vol verhalen.

Het zijn niet alleen de renners die hun verhalen hebben, ook de truien, de fietsen en andere relikwieën uit het wielrennen dragen een verhaal met zich mee. Cyclostyle haalt die verhalen naar boven onder de noemer Cyclostory. Als een verhaal compleet is vormt het een intrigerende en unieke opstelling die een prominente plaats verdiend in een woonkamer, kantoor of clubhuis.

TI-Raleigh 1980, De ploeg van Post - Project verkocht

 



Echte vakmannen waren het, de mechaniekers van de Speciale Racefiets Divisie van de Gazelle rijwielfabriek in Dieren. De divisie werd midden jaren 60 opgezet en de stalen racefietsframes werden er volledig met de hand gemaakt. Het succesnummer was beslist de Gazelle Champion Mondial, waarvan de naam werd bedacht nadat Harm Ottenbros in 1969 in het shirt van Willem II-Gazelle op een Gazelle racer wereldkampioen op de weg was geworden op het circuit van Zolder.

In de jaren 70 was Gazelle de fietsenleverancier van de wielerploeg Frisol, met ploegleider en latere bondscoach Piet Libregts (1930-2013). Bekende namen als Fedor den Hertog, Hennie Kuiper, Luis Ocaña, Harm Ottenbros, Cees Priem en Jan Raas maakten deel uit van die Frisol wielerploeg en van 1974 tot 1977 werden overwinningen geboekt op het WK (Kuiper 1975), in Dwars door Vlaanderen (Priem 1975) Milaan-San Remo en Amstel Gold Race (Raas 1977) en er waren etappezeges in de Rondes van Nederland, Spanje en Frankrijk. Ook de Nederlands Kampioen op de weg kwam een aantal keer uit de Frisol ploeg. Fedor den Hertog in 1977, Hennie Kuiper in 1975 en Cees Priem in 1974, het jaar van dit Champion Mondial exemplaar. Overigens werd Hennie Kuiper in 1974 (én '75) Nederlands Kampioen Veldrijden, ook op een Champion Mondial.

De Champion Mondial heeft inmiddels zijn plek gevonden en zoeft nu over Duitse binnenwegen.

 

Bronnen:
wielersport.slogblog.nl
klassiekeracefiets.info
halloheusden.nl
regionaalarchiefdordrecht.nl
Gerrit Bontekoe